Biorąc zwierzę do domu, nakładamy również na siebie odpowiedzialność za nie. Tym samym trzeba zapewnić mu nie tylko miejsce do snu czy zabawy, ale też pełnowartościowe jedzenie. Nie może to być tylko pokarm na zasadzie napełnienia żołądka, lecz ma on dostarczać wszelkich składników. W ten sposób nasz pupil będzie z nami długo i w dobrej kondycji.
Warte zauważenia jest to, że karmy dla psów coraz częściej są produkowane na bazie naturalnych składników i zaawansowanej technologii. Co tego korzystając z tego rodzaju produktów, mamy szansę zatroszczyć się o naszą planetę. Wynika to w głównej mierze z faktu, że jest to karma dla psa ekologiczna. W przypadku tego rodzaju karmy mamy więc pewność, że wchodzące w jej skład są najwyższej jakości. Objawia się to zatem brakiem składników z GMO, środków aromatyzujących barwników i tym podobnych substancji. Do tego mięso czy warzywa zawarte w karmie pochodzi jedynie z ekologicznych i certyfikowanych farm.
Rodzaje karmy ekologicznej dla psów
Chociaż w ofercie sklepów zoologiczny coraz więcej jest tego rodzaju karm, to z reguły można je podzielić na następujące rodzaje:
– karmy suche i mokre,
– pożywienie dla dorosłych psów i szczeniaków,
– produkty dla psów z konkretnymi przypadłościami np. nadwaga, chore nerki i tym podobne.
Zdecydowana większość karm dla psów oparta jest o ryby lub mięso. Warto jednak wiedzieć, że prężnie rozwija się też segment karm na bazie warzyw. Tym samym taka karma dla psa ekologiczna jest oparta w głównej mierze o: ziarna, zboża, warzywa, zioła itp.
Jaka karma dla psa ekologiczna będzie najlepsza?
Chodzi tu oczywiście o wieczny spór – lepsza jest karma sucha czy też mokra? Ta pierwsza będzie korzystna, kiedy zależy nam na dłuższej trwałości i przy ochronie zębów psa. Z kolei przy problemach z jamą ustną, lepiej wyjdziemymy dając psu mokrą karmę. Obie wersje karmy są jednakowo korzystne pod względem składników odżywczych. Przy problemach z żołądkiem, sierścią lub alergią na mięso (starsze psy) warto stosować karmę wegetariańską. Do tego konkretne składniki jak np. groszek to źródło antyoksydantów, co pozwali chronić komórki przedwczesną starością. Do tego jabłka i zawarte w nich pektyny to doskonały sposób na lepsze trawienie. Z kolei marchewka dostarczy witaminę A i zwiększy przyswajalność tłuszczy.
Najnowsze komentarze