Kukurydza to nie tylko popularna i często uprawiana roślina, ale także w różnej postaci jest często używanym pokarmem dla zwierząt hodowlanych. Można ją podawać w kilku formach np. całości, zgniecioną lub zrobić z niej kiszonkę.
Kiszone ziarno kukurydzy, dlaczego warto je stosować?
Ziarno kukurydzy kiszone już od lat stanowi podstawę żywienia, chociażby bydła. Nie dzieje się tak bez powodu. Kiszone ziarno kukurydzy stanowi bardzo dobre źródło energii, od innego popularnego pokarmu, czyli suszonego ziarna różni się lepszą strawnością oraz co w żywieniu bardzo istotne wyższą wartością pokarmową. Z tego powodu poleca się ją do karmienia zwierząt, a szczególnie krów mlecznych. Jest to bardzo dobry komponent źródła skrobi. Spora część ziarna dostaje się do jelita cienkiego i tam ulega strawieniu, co jest istotne dla wysokowydajnych krów mlecznych.
Kiszenie ziarna kukurydzy
Najczęstszą metodą kiszenia takiego ziarna jest zakiszanie w rękawach foliowych. Zaleca się ten sposób, ponieważ dzięki niemu ziarno jest najlepiej zabezpieczone przed dostawaniem się powietrza oraz psuciem, co nie jest bez znaczenia, ponieważ każde zepsucie generuje starty i dodatkowe koszty. W zależności od ilości kiszonej kukurydzy można ją przygotować na dwa sposoby:
Duża ilość ziarna do kiszenia
Przy dużej ilości stosuje się specjalny sprzęt. Najpierw do rękawa foliowego za pomocą maszyn, które rozdrabniają ziarno, pakowane są ziarna, a następnie wypychane, przy jednoczesnym równomiernym rozkładaniu i ubijaniu ich. Ze względu na koszty technologię tą wykorzystuje się tylko w większych gospodarstwach, które mają więcej ziarna do kiszenia.
Mała ilość ziarna do kiszenia
Przy mniejszych ilościach lub braku dostępu do maszyn kiszenie ziarna kukurydzy wygląda nieco inaczej. W tym przypadku do zakiszania w rękawie stosuje się m.in. specjalne worki typu big-bag. Przygotowanie takich worków jest bardzo łatwe. Trzeba jedynie rozdrobnione ziarna wrzucić do worka z wkładem foliowym, a potem zagęścić i szczelnie zamknąć.
Na czym polega kiszenie?
Cały proces kiszenia polega na zakwaszaniu kwasem mlekowym tworzonym przed bakterię. Wspomniane bakterie w warunkach beztlenowych tworzą kwas mlekowy. Przy zachowaniu odpowiednich warunków, braku dostępności powietrza i odpowiednim stężeniu kwasu mlekowego takie zakiszone ziarno nie psuje się i można je długo przechowywać, co jest czynnikiem bardzo istotnym. Zdrowe, świeże, wysokiej jakości kiszone ziarno kukurydzy pozytywnie wpływa na rozwój zwierząt hodowlanych, szczególnie bydła, które najczęściej jest karmione tego rodzaju pokarmem.
Po czym poznać dobrej jakości kiszone ziarno?
Przede wszystkim po zapachu i barwie. Dobrze zakiszone ziarno kukurydzy powinno mieć chlebowy, lekko kwaskowy aromatyczny zapach. Natomiast barwa powinna być zbliżona do materiału wyjściowego, nie może mieć również żadnych zanieczyszczeń, pleśni czy grzybów.
Dbanie o jakość oraz dobre zakiszenie ziarna kukurydzy jest bardzo istotne, ponieważ ma wpływ na zwierzęta hodowlane i bezpośredni wpływ na ich produktywność.
Najnowsze komentarze